Часовник с гаранция 16 милиарда години 26.02 | 15:39

В основата на новото японско устройство е матрица от охладени стронциеви атоми

От iNews.bg

Учени от Токийския университет създадоха часовник, който може да показва времето с точност в продължение на 16 милиарда години. Всички елементи на часовника са заключени в оптична лазерна решетка.

Температурата на стронциевите атоми е минус 180 градуса по Целзий, а грешката на хода на часовника за посочения период от 16 млрд. години се оценява само на една секунда.

Новото свръхточно изобретение над хиляда пъти надминава така наречените еталонни атомни часовници по точност.

По думите на куратора на проекта проф. Хидетоши Катори в близко време е възможно да се наложи преразглеждане на стандартите за време, приети по цял свят.

Откритието на японските учени може да се използва за измерване на гравитационното поле на Земята – течението на времето малко се забавя на местата, където гравитационният потенциал е по-висок. Получената по такъв начин информация ще позволи да се разширят знанията на човека за процесите, протичащи в земната кора, както и да се направят по-точни прогнозите за стихийни бедствия.

Освен това новата технология ще е полезна за търсене на полезни изкопаеми и приложението ѝ е възможно и в глобалните системи за позициониране.

Водещи

Най-четени