Черна дупка, която не може да съществува 07.04 | 11:13

Гигантско космическо чудовище от ранната Вселена сащиса учените

От iNews.bg

През февруари 2015 година международен екип изследователи открили черна дупка, която, меко казано, много ги учудила.

Отначало китайските астрономи, използващи сравнително маломощния 2,4-метров Лицзянски телескоп, се натъкнали на квазар, сияещ само 900 млн. години след Големия взрив, при това с рекордна за небесните тела от това време яркост.

След като се обърнали за уточнение към екипи с по-зорки апарати, учените изяснили, че квазарът представлява (по-точно представлявал е преди 13 млрд. г.) маса от материя, вряща около потресаващо масивна черна дупка, която поглъщала активно тази материя.

Според оценките на астрономите квазарът е светел колкото 420 трилиона слънца, а масата на черната дупка по това време е била 12 млрд. слънчеви маси. За сравнение – масата на свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път е четири хиляди пъти по-малка. Днес това е най-яркият квазар в ранната Вселена, съдържащ най-масивната черна дупка от известните някога.

Но не става дума за рекорди – черната супердупка, според днешните представи, изобщо не е могла да се образува за толкова кратко време. Или казано по-точно, никой не разбира как тя е могла само за 900 млн. години да набере такава умопомрачителна маса.

Първото, което идва наум, са грешки в измерванията. Но съдейки по това, което знаем за Вселената, и по това, как я "измерваме", те са слабо вероятни. В противен случай сп. Nature, където се появи съобщението за чудовищната черна дупка, нямаше да публикува подобна новина.

Цялата статия можете да прочетете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени