Ще я бъде ли мечтата за Марс? 24.02 | 13:47

Ключовата разузнавателна мисия на Mars One се намира под въпрос

От iNews.bg

Седмица след като цедката на проекта Mars One по колонизиране на Червената планета преся 100 кандидати, достойни да стъпят първи на Марс, става ясно, че холандската компания не бърза с построяването на космически апарати.

Разработването на разузнавателна мисия – сонда ретранслатор и спускаем апарат, които да проправят пътя на първите колонизатори, беше възложена на компаниите Lockheed Martin и Surrey Satellite Technology (SSTL). И двете компании обявиха успешното приключване на възложените им задачи, но от Mars One засега няма инициатива за продължаване на работата.

Компанията Mars One планира да изпрати на Марс 20 души с еднопосочен билет и да направи от това най-мащабното и скъпо тв шоу в историята. За да се случи това обаче и да се спази датата на старт през 2018 година, то незабавно трябва да се пристъпи към построяването на ретранслатора и спускаемия апарат.

Независимо че проектът Mars One официално не е съобщавал отлагане на датата, ключовата разузнавателна мисия на цялата програма се намира под въпрос.

Какви спънки среща Mars One и с какво се занимава компанията, научете тук.

Водещи

Най-четени