Можем без лекари и учители, но не и без софтуерни специалисти 17.09 | 19:10

До 2015 България ще се нуждае от три пъти повече млади хора, имащи базови умения в областта

От Лазар Тодоров

До 2015 година страна ни ще се нуждае от три пъти повече софтуерни специалисти и два пъти повече управленски кадри и специалисти по маркетинг и продажби в сектора на информационните технологии, пише в анализ за състоянието на сектор "Информационни технологии" направен съвместно от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и  Българската стопанска камара, предаде БТА.

В следващите десет години се очаква голямо търсене на бизнес аналитици и творчески личности, за всички позиции в сектора на информационните технологии, смята Георги  Брашнаров, председател на Българската асоциация на софтуерните  компании. 

Секторът беше почти незасегнат от икономическата  криза, защото е експортно ориентиран и създава продукти и услуги с висока добавена стойност.

Той създава 3 процента от БВП в  страната с около 1 процент от заетите и то при положение, че  браншът не получава никакви стимули от държавата.

Заети в  сектора са около 40 хиляди души без работещите на свободна  практика, посочиха от БАСКОМ.  Всяка година работните места се увеличават - там работят предимно млади хора, до 35 години, с поне едно висше  образование.

Брашнаровпоиска да се увеличи държавната поръчка за софтуерни специалисти и да се направи преквалификацията на  преподавателския състав в университетите. 

Младите хора трябва да имат основни базови умения в техниката, но и да могат да общуват, да работят в екип и да разбират другите култури.

Ние поставяме децата в обстановка на конкуренция и след това е трудно да им покажем, че тяхната  индивидуална гениалност не върши работа, ако не могат да работят заедно. Конкуренцията не е между хората, а между фирмите,  посочи Брашнаров. 

Водещи

Най-четени