Морето ни носи здраве 18.07 | 08:36

Хората, живеещи в близост до плаж, са истински щастливци, защото се радват на по-добро здраве

От Елена Кирилова

Хората, живеещи в близост до плаж, са истински щастливци, защото се радват на по-добро здраве. Това сочи ново проучване, което анализирало информация, получена от 48 млн. души в Англия, съобщава LiveScience.com.

Резултатите показват, че тези, които живеят по-близо до морския бряг, са се радвали на по-добро здраве през изминалата една година в сравнение с тези, които живеят в близост до парк и други зелени площи.

Твърдението се потвърждава, дори и след като се вземат предвид фактори като пол, възраст, социално-икономически статус.

Все пак разликата между хората, населяващи двана типа места, е относително малка. Около 1% повече от хората, живеещи в рамките на половин миля от морето, твърдят, че са в добро здраве, отколкото тези, които са далеч от морския бряг.

Когато говорим за цялото население, ефектът обаче може да бъде наречен малък, разкрива ръководителят на проучването Бен Уилър от Ексетър, Англия.

Според учените живеещите в близост до брега се радват на по-добро здраве, защото морската среда намалява стреса. Според друго британско изследване хората, които предприемат пътувания до морето, са по-спокойни и отпуснати, отколкото тези, които посещават градските паркове и селските райони.

Според Уилър е твърде рано да се даде съвет на хората, да отидат да живеят до морето, за да подобрят здравето си. Учените смятат, че тук става дума за асоциация, а не за причинно-следствена връзка.

Водещи

Най-четени