Мубарак изгуби подкрепа сред европейските лидери 03.02 | 15:18

В общо изявление 5-те най-големи европейски държави призовават

От Елена Коцева

Лидерите на петте най-големи страни от Европейския съюз излязоха с общо изявление за ситуацията в Египет.

В изявлението се призовава за незабавно и безкръвна смяна на властта.

Ние осъждаме всички, които поощряват насилието и които задълбочават политическата криза в Египет с действие и бездействието си, се казва в документа съгласуван между лидерите на Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция.

Мнението, което са налага от позицията е, че властта трябва да премине бързо от настоящия президента Хосни Мубарак към широко подкрепено от политически партии и народа правителство, което да позволи да се преодолее кризата и сблъсъците сред обществото в Египет.

Този процес на трансформация трябва да започне незабавно”, отбелязват в документа европейските лидери.

Изявлението представя позицията съгласувана в телефонни разговори между германския канцлер Ангела Меркел, президента Никола Саркози, премиерите на Италия, Испания и Великобритания Берлускони, Сапатеро и Камерън.

С това изявление на практика Хосни Мубарак, управлявал Египет в продължение на три десетилетия, губи подкрепата на Европейския съюз, въпреки че текстът официално не е минал през ЕК и външния министър на ЕС.
До този момент се считаше, че Мубарак се ползва със симпатии сред западните държави, включително и във Вашингтон, които подкрепят режима му заради възпирането на радикални движения и подкрепата в борбата с тероризма. 

В последните дни обаче след острия тон на държавния секретар Хилъри Клинтън, дори и президентът Барак Обаче разкритикува действията на Мубарак.

Днес напрежението по централните улици на Кайро продължава след една кръвопролитна нощ. Опозиционните лагери са отделени от танкове на военните от доста агресивните привърженици на Хосни Мубарак. хиляди продължават обаче да се намират на централния площад Тифрик с твърдото намерение да останат там докато Мубарак подаде оставка. 

 Днес по обяд с изявление премиерът на Египет Ахмед Шафик обеща да проведе разследване и да виновните за стълкновенията по улиците на столицата и на Александрия да бъдат издирани и наказани.

По неофициални данни загиналите само тази нощ са петима, а ранените надхвърлят 300. Агенциите се разминават с данните за жертвите, тъй като статистика на властите няма, а мобилните и интернет връзките са почти прекъснати вече втора седмица. 

Водещи

Най-четени