Рекорден брой посетители посрещна петото издание на Международен фолклорен фестивал „Синия Дунав“ 12.09 | 09:11

От iNews

С огромен интерес от страна на зрители и участници премина юбилейното пето издание на станалия вече традиция Международен фолклорен фестивал "Синия Дунав". Той се проведе на 6, 7 и 8 септември в старопрестолния Видин и поднесе на жителите и гостите на града неподправена емоция под звуците на фолклорната музика и духа на българските традиции, обичаи, бит и култура.

Специалните гостиПетя Панева, Цветелина, Ансамбъл "Българе" и Валентин Велчев взривиха публиката с емоции и усмивки през трите фестивални дни и Крайдунавският парк на града бе свидетел на дълги кръшни хора и истински танцов фолклорен маратон.

Куклените постановки на Теодор Борисов зарадваха най-малките зрители, а хоротеката на Танцов клуб "Веселяци" даде възможност на всички да покажат майсторство във фолклорните стъпки. За Деня на Съединението Ансамбъл "Дунав" подари на всички свой концерт-спектакъл, който изпълни с гордост от нашето фолклорно богатство всички присъстващи.Световният шампион по плуване в открити води Цанко Цанков също уважи с присъствието си сцената на фестивала, като получи от зам.-кмета на община Видин Борислава Борисова специален плакет за постигнатия пореден голям успех.

Много усмивки предизвикаха сладурите от Танцов състав "Светлинките" – новата надежда на НЧ "Светъл ден" във Видин.Въпреки крехката си възраст те представиха с гордост и от душа и сърце местния фолклор, представяйки своя прочит на българската фолклорна магия. Никой не остана безразличен и към уменията на възпитаниците на школата за съвременно изкуство Mom’s dream.

Дефиле и изложба на автентични народни носии бяха едни от специалните акценти в богатата и разнообразна програма на "Синия Дунав". Гости от Румъния, Унгария и Сърбия показаха традиционния фолклор на държавите по поречието на река Дунав.

Колоритната Баба Дешка, добре позната от телевизионния екран, приготви баница на тиган и плете гривнички в цветовете на националния флаг, а желаещите да поговорят и се снимат с нея бяха стотици.

Самодейците, които бяха дошли от всички краища на България и показаха своите умения, получиха за спомен от организаторите грамота, ваза от костен порцелан от емблематичната фабрика Бонония АД във Видин, както и календар с емблечатични за града забележителности.

Целодневният занаятчийски базар предложи на посетителите много традиционни вкусни изкушения, както и стотици си тръгнаха с различни стоки за дома и свободното време.

Организаторите отОбщина Видин и Event Masters благодарят на всички участници и гости, които създадоха неподправената и несравнима атмосфера на МФФ "Синия Дунав". Очакваме ви отново през 2025 г.!

Водещи

Най-четени