НАТО строи централа за 450 млн. евро 10.12 | 20:03

Градежът започва следващия четвъртък с официална церемония

От Нели Минчева

Първият камък на новата централа на НАТО ще бъде положен официално другия четвъртък.

В тържествената церемония ще участват генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, премиерът на Белгия Ив Льотерм, белгийските министри на външните работи Стевен Ванакере и на отбраната Питер де Крем. Те ще открият мемориална плоча.

Централата ще се издига срещу сегашния централен комплекс на НАТО, разположен край булевард "Леополд Трети" в брюкселския квартал Евер.

През ноември 2002 г. Белгия и НАТО подписаха споразумение, според което белгийската държава предоставя обширен терен в Брюксел за строителство на новата централа. Този терен бе собственост на белгийското военно министерство, тъй като преди години там се е намирала база на белгийските военно въздушни сили.

Дълго време строителството на сградата не започваше. Споменаваната висока цена на сградата - над 450 милиона евро в момент, когато в НАТО започна широка кампания за намаляване на разходите поради съкращаване на бюджетите за отбрана в страните членки, надигна въпросителни ще остане ли НАТО в Брюксел.

В тази обстановка стана известно, че Германия е предложила да приюти централата в бившата германска столица Бон, като осигури безплатно на НАТО редица неизползвани сега правителствени сгради.

Информацията, вярна или не, разтревожи силно белгийските власти, за които присъствието на важни международни организации в Брюксел е както въпрос на престиж, така и на постъпления от много милиарди евро в държавния бюджет.

По тази причина строителството на централата бе форсирано и реално вече започна през октомври т.г. Другата седмица официално ще бъде обявено началото му, а краят се предвижда в средата на 2015 г.

Водещи

Най-четени