НАТО убеден във вината на сирийския режим за смъртоносните атаки 02.09 | 17:01

Генералният секретар на алианса се обяви за твърд отговор срещу управляващите

От Христина Рафаилова

НАТО обвини сирийското правителство за атаките с химическо оръжие. Това стана ясно от думите на генералния секретар на Северноатлантическия алианс Андерс фог Расмусен. Той заяви, че е видял доказателства, че режимът на Башар Асад стои зад смъртоносната атака с химическо оръжие и щяло да бъде опасен сигнал за останалите диктатори, ако светът на отговори твърдо на този удар, 

"Беше ми предоставена конкретна информация и без да влизам в подробности, аз мога да кажа, че съм убеден, че не само става дума за атака с химически оръжия, но и че сирийският режим е отговорен за нея", заяви генералният секретар. 

Расмусен добави обаче, че всяка държава членка на военния блок ще реши дали да се включи в евентуална атака срещу Сирия, съобщава Reuters. Той подчерта, че не се предвижда алиансът да се включи в плановете за защита на Турция. 

Генералният секретар добави, че има съгласие за твърд международен отговор, с цел да се избегнат нови такива атаки за в бъдеще.  

"Ако отговорът ще бъде военна операция, аз предвиждам кратка, премерена операция, при която няма да са нужни командването и контролната система на НАТО", заяви той.