Не откриха бактерия при производителя на колбасите "Тапас" 25.01 | 15:46

Иззетите колбаси обаче ще бъдат унищожени

От Ивайло Ачев

При производителите на предполагаемите опасни колбаси "Тапас" (Tapas), които разбуниха духовете у нас преди две седмици, няма опасни бактерии , съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Сигналът за опасните колбаси "Тапас" беше получен на 11 януари чрез Системата за бързо съобщаване за храни и фуражи (RASFF). Информацията тогава сочи, че в колбасите е открито наличие на бактерията Listeria monocytogenes - причинител на болестта листериоза. Това е инфекциозна болест, която нерядко протича тежко - с бронхопневмония, увеличение на черния дроб, жълтеница и други сериозни заболявания и симптоми.

Днес, 25 януари, отново чрез Системата за бързо съобщаване за храни и фуражи, беше получена нотификация, с която Испания съобщи, че при извършените проверки на предприятието-производител на засегнатите продукти не са установени нарушения на системата за самоконтрол. При извършени анализи на колбасите не е установено наличието на Listeria monocytogenes. Не са установени причините, които да обяснят наличието на бактерията в колбасите.

Въпреки получените отрицателни резултати, с цел защита на консуматорите, предприятието-производител е разрешило да се пристъпи към унищожаване на изтеглените от пазара продукти.

От момента на получаване на сигнала на 11 януари Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприе незабавни действия и извърши проверки в търговската мрежа за установяване наличието на засегнатите партиди. Още на следващия ден (12 януари) българският клон на търговската верига Metro уведоми своите клиенти, че предприема действия по изтегляне на вече закупените продукти.

Изтеглянето от пазара на партидите се извършило под контрола на БАБХ и същите ще бъдат унищожени.

Най-четени