Ние сме най-зъзнещата нация в ЕС 04.12 | 12:57

В България най-много граждани не могат да си позволят да се отопляват

От Христина Рафаилова

Българите, освен че  са най-бедните европейци, са и обречени и на студ. Страната ни се нарежда на първо място в ЕС с най-висок дял от населението, което няма възможност да се отоплява и през студените месеци зъзне. 

Това показва доклад на Европейската агенция за околна среда за екологичните индикатори за 2013 г. Според тях 70% от сънародниците ни, които живеят под прага на бедността, стоят на студено. 40% от хората, които имат доходи малко над тази линия, също не могат да си позволят  лукса да се отопляват.  

В документа се отчита, че основната причина  за липсата на топло е именно финансовата. 

Ниските доходи водят и до сериозни екологични проблеми. Заради малкото средства за издръжка българите търсят най-евтиния вариант, за да се  сгреят. За това те основно  използвало дърва и въглища. Те от своя страна водели до сериозни вреди вътху околната среда. Освен до замърсяването на въздуха, този вид отопление водело и до масово изсичане на гори.  

Дори и по-заможните българи, които разчитат на по-цивилизовани начини за отопление, допринасят за замърсяването. Употребата на ток също има вредно влияние заради начина, по който се произвежда. Голяма част от централите у нас също работели на твърди горива. 

От агенцията посочват, че използването на електричество от АЕЦ и ВЕИ също носят вреди на околната среда.