Николова: Не сме мързелували – мълчахме си какво правим 25.04 | 08:59

Така новият шеф на БОРКОР коментира негативните мнения за агенцията

От Деляна Петкова

Не сме мързелували и целият негативизъм и упрек, че не работим, е заради това, че си мълчахме. Това коментира временният шеф на БОРКОР Елеонора Николова. Тя обясни, че досега хората в агенцията, която ще "бори" корупцията са били в служби, които не са публични и нямат навика да обясняват как разходват публичните средства.

В агенцията са инвестирани 5 млн. лева, които са вложени в създаването на базата за работа. Агенцията ще заработи реално от 1 юли, гарантира Николова.

"Сигналите при нас се анализират – ние сме преди корупционното действие, а след "консумирането" на корупцията случаите се разглеждат от МВР, ДАНС или друга институция", допълни още Николова.

Шест месеца са отнели само обществените поръчки за създаването на системата на БОРКОР. Но именно системата на обществените поръчки ще са на фокус за агенцията, когато тръгне нейната работа. Николова коментира, че наблюденията ѝ са, че корупционните договорки вече са приключили докато бъде обявена обществената поръчка. Тя обясни, че като кмет на Русе често се е сблъсквала с корупционни практики при търговете.

В БОРКОР са били раздадени бонуси – на всеки етап, приключил успешно, обясни Николова. Тя обаче не уточни каква е сумата, която са получили служителите в агенцията, която дори още не е започнала реалната си дейност. Преди дни бившият вече шеф на агенцията Румен Миланов коментира, че са си ги заслужили, защото дори се е случвало офицери по сигурността да пренасят бюра.

"Румен Миланов носеше много дини под една мишница", обяви още новият шеф на агенцията на въпрос какво е наложило напускането на Миланов. Тя не пожела да коментира слухове, че той е укрил доклад, уличаващ Кирчо Киров, ръководител на Националната разузнавателна служба (НРС) и това е наложило напускането му.

Водещи

Най-четени