Новият български еврокомисар получава ресор "Регионална политика"? 28.08 | 14:00

Нищо не може да бъде сигурно, докато не приключи процесът по подаване на кандидатурите от страните-членки

От iNews

Българският еврокомисар ще получи ресор "Регионална политика", споделиха пред БНР запознати. Тази информация се появи в публичното пространство днес, но с уточнението, че още нищо не е сигурно, предава БНР. Крайният срок за подаването на кандидатурите за еврокомисари от страните-членки изтича в петък.

Нищо не може да бъде сигурно, докато не приключи процесът по подаване на кандидатурите от страните-членки, твърди един от източниците. 

Според него, още по-логично е най-вероятният еврокомисар Екатерина Захариева по-скоро да получи ресор "Разширяване" или "Международна търговия". 

"Ресорът трябва да зависи от специалността на еврокомисаря", твърди той. 

Същевременно друг източник не изключва тази вероятност и се позовава на факта, че Екатерина Захариева е била вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството през 2013 година.

Очаква се председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат новите еврокомисари в средата на септември. След това започва изслушването им в ресорните комисии на Европейския парламент.

Едва след като те бъдат одобрени от евродепутатите, новата Европейска комисия може да встъпи в длъжност. Това вероятно ще стане на 1 ноември.

Водещи

Най-четени