Ново изследване показва важността на превантивната мамография 16.01 | 14:21

Мамографския скрининг намалява смъртните случаи от рак на гърдата

От Боян Кърпачев

Често противоречивите резултати от рутинното изследване мамография само раздвижват дебата за това, колко често жените трябва да получат такова направление и на каква възраст трябва да започнат да се преглеждат.

В нов анализ на предишни изследвания показва значително намаляване на смъртните случаи от рак на гърдата следствие на мамографския скрининг.

"Жените трябва да са уверени, че мамографията доста ефективен метод", заяви изследователят Робърт Смит, старши директор на онкологичния скрининг на American Cancer Society. Констатациите бяха публикувани през ноември.

Експертите актуализират своята препоръка за мамография, като съветват жените на възраст 50-74, за да правят изследването на всеки две години, а не както досега на годишна база. Лекарите също така се препоръчват за жените на възраст между 40 и 49 да говорят със своите лекари, които да решат дали и кога да започне скрининг. Много организации, занимаващи се с превенция на рака на гърдата, продължават да се препоръчват годишни скринингови мамографии от 40-годишна възраст.

Екипът на д-р Смит установил, че пручванията, стандартизиращи прегледа са базирани на различни ситуации. В някои от случаите пациентите просто не са се появявали за втори преглед.

"Дългосрочното проследяване на пациентите е е от голяма полза за единния стандарт", заявява д-р Смит. "Някои жени живеят повече от 20 години след диагностицирането".

Преди тази стандартизация, броя на жените, които трябвало да бъдат изследвани, за да се предотврати един смъртен случай варирали от 111 до 2000. След като учените използват един общ сценарий, ползата от теста значително изпъкнала, като новото изследване показало, че само 64-257 жени трябва да бъдат изследвани, за да се предотврати един смъртен случай от рак на гърдата.

"За жени на възраст 50-69 е задължителна мографията, която може да намали смъртните случаи от рак на гърдата", казва д-р Майкъл ЛьоФевр, председател на Центъра за превантивни медицински дейности на САЩ (USPSTF).

Водещи

Най-четени