Някои избирателни секции в Пловдив отвориха със закъснение 12.05 | 08:23

Няколко гласоподаватели чакаха изнервено пред 19 СИК в СОУ "Пейо Яворов"

От Ралица Стоянова

Не всички секции в 16 МИР Пловдив започнаха навреме изборния ден, предава агенция "Фокус".

19 СИК в СОУ "Пейо Яворов” в Пловдив започна работа с 20 минути закъснение. Няколко гласоподаватели отвън изнервено чакаха и коментираха, че липсва организация.

Комисията отбелязваше присъствието на застъпниците, докато хората отвън чакаха началото на избора. От РИК 16 Пловдив град отчитат, че всички членове на СИК са налице, с незначителни замени. По думите на Деница Чингарова изборният ден е започнал нормално, все още е рано да се каже каква е избирателната активност.

От 17 РИК Пловдив област също отчитат, че изборният ден е започнал нормално в областта.

В община Пловдив днес вота си трябва да упражнят 309 974 избиратели. Те ще гласуват в 465 секционни избирателни комисии. На територията на града има и 4 подвижни секционни избирателни комисии. За първи път правото си да гласуват ще могат да упражнят 844 лица с постоянен адрес в Пловдив. В това число са и 11 лица, които точно днес навършват 18 години.

Най-възрастният избирател е в район "Северен” и е на 107 години.

Помещенията за гласуване са оборудвани и приведени в съответствие с изискванията на Изборния кодекс, във вид удобен за работа на секционните комисии и за протичане на гласуването. Всички избирателни секции са оборудвани с копирни устройства, които ще бъдат използвани за копиране на протоколите на СИК след приключване на изборния ден.

Преди да влезе в тъмното помещение за гласуване, членовете на комисията показват на избирателя цялата бюлетина като я разгръщат, после слагат първия печат. След това той гласува с кръстче насаме. На излизане върху сгънатата бюлетина се поставя и втория печат. Чак тогава избирателят пуска бюлетината в урната.

Водещи

Най-четени