Обмислят персонална пенсия за Джоко Росич 28.02 | 14:06

В момента актьорът взима по-малко от 300 лева пенсия

От Олга Андреева

Заради изключителните заслуги на актьора Джоко Росич към българското кино Министерството на културата обмисля да му присъди персонална пенсия.

В момента актьора от българо-сръбски произход, участвал в над 110 филма, празнува 80-годишен юбилей, взима пенсия в размер на 289, 74 лв., както сподели самият той през януари.

Макар че празнува на днешната дата, актьорът всъщност е роден във високосна година – на 29 февруари. Шегува се, че въпреки осемдесетте си лета, на практика сега би трябвало да празнува 20-годишнина.

Предложението на министър Вежди Рашидов ще бъде разгледано на заседание на Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В навечерието на рождения си ден преди две години именитият актьор получи отличието "Златен век" на МК.

"От дете се възхищавам на Джоко Росич. Като малки постоянно бяхме в кината на индиански филми и когато се появеше този великан, винаги няколко души се обаждаха: "Ето го, този е българин!", припомни тогава Вежди Рашидов, който му връчи отличието.

Той нарече Джоко Росич "вечния каубой на българското кино, любимец на всички поколения зрители, епоха, която никога не свършва". 

Водещи