Полярният вихър и Ла Нинья: Как ще повлияят на тази зима у нас и в Европа 14.10 | 16:45

Възможно е да видим смесица от по-топли периоди, прекъснати от кратки, но интензивни студени вълни

От iNews

Тази зима изглежда ще бъде силно повлияна от два феномена: Ла Ниня и Полярният вихър, които могат да създадат екстремни условия в различни части на света. 

Полярен вихър се формира в стратосферата над Северния полюс. Той се укрепва бързо и ще продължи и през зимата на 2024/2025 г. Полярният вихър има дълга и силна история на въздействия върху времето през зимата над Европаособено ако започне да се разрушава.

Полярен вихър може да означава много различни неща. Но за нас това отразява силата на стратосферната полярна циркулация. За нашето зимно време има значение само дали е силно или слабо, създавайки напълно различен метеорологичен резултат през зимата на повърхността.

Силният полярен вихър обикновено означава силна полярна циркулация. Това обикновено заключва по-студения въздух в полярните региони, създавайки по-меки условия за по-голямата част от Европа. При тези условия зимата може да бъде предимно по-топла от нормалното в средните географски ширини.

За разлика от това, слаб полярен вихър може да създаде слаб модел на струен поток. По-трудно се удържа по-студеният арктически въздух, който сега може да избяга от полярните региони в Европа.

Така че, ако сте фен на по-топлата зима в Европа, ще предпочетете силен полярен вихър. Но ако харесвате подходящо зимно време със студ и сняг, най-добрият ви залог е слаб/нарушен полярен вихър.

Тъй като всяка година е различна в историята на полярния вихър, ще разгледаме най-новите данни в стратосферата и как започва да се появява нов полярен вихър за зимния сезон 2024/2025.

Обобщение на казаното... 

Силен полярен вихър обикновено означава силна циркулация на атмосферата на Северния полюс. Това затваря по-студения въздух в Полярния кръг, предизвиквайки по-меко време над Сверена Америка и Европа.

Обратно - слабият полярен вихър има по-слаби въздушни потоци. Като резултат от това задържането на по-студения въздух не е възможно и той се премества от полярните региони, нахлувайки над Северна Америка и Европа. Причината за слабия полярен вихър е стратосферното затопляне.

Ла Ниня е климатичен феномен, при който температурата на водата в източната част на тропическия Тихи океан се понижава. Това води до промени в атмосферната циркулация, които се усещат по целия свят. През зимата, Ла Ниня обикновено предизвиква следните ефекти:

По-студена и снежна зима в Северна Европа и Северна Азия:

Ла Ниня може да доведе до преместване на студените въздушни маси към северните региони, което увеличава вероятността за студени вълни и снеговалежи.

По-суха и по-топла зима в Южна Европа и Югозападна Азия:

В тези региони зимата може да бъде по-умерена, с по-малко валежи.

По-студена зима в Северна Америка:

Ла Ниня често води до по-сурови зими в северната и североизточната част на континента, със студени вълни и повече снеговалежи.

Полярният вихър представлява зона от силни ветрове, която обгражда полярния регион в горната атмосфера. Той "задържа" студен въздух в полярните области. През зимата, когато полярният вихър отслабне, студеният въздух може да се "разлее" към по-ниски географски ширини, което води до изключително студени периоди в Европа, Азия и Северна Америка.

Тежки студове в Европа и Северна Америка: Ако вихърът е нестабилен или отслабне, студеният въздух от Арктика може да се придвижи на юг, което води до сурови зимни условия.
По-меко време, ако е стабилен: Ако вихърът остане силен, той ще задържа студения въздух на север, което може да доведе до по-мека зима в южните части на Европа и Северна Америка.

Какви са очакванията за предстоящата зима?

В Европа: При комбинацията от Ла Ниня и нестабилен полярен вихър, се очакват по-студени и по-снежни условия в северните и централните части на континента. Южна Европа вероятно ще има по-мека и по-суха зима.

Как биха си взаимодействали за да определят зимата над България?

По време на Ла Ниня, тропическите промени в Тихия океан водят до глобални атмосферни колебания, включително в Европа.

При Ла Ниня, субтропичният струен поток (jet stream) обикновено се измества на север, което оставя Южна Европа, включително Балканите, под влияние на по-сухо и по-топло време. Това означава, че през зима, когато Ла Ниня е активна, България може да изпита по-мека зима, с по-малко снеговалежи в ниските части.

Ла Ниня може да доведе до по-малко валежи в сравнение с нормалното, което може да означава по-малко сняг в равнинните райони, но по планините все пак да има добри снежни условия.

Полярният вихър и ефектът върху Балканите

Полярният вихър е друг ключов елемент, който силно влияе на зимата в България. Неговото състояние определя дали студен арктичен въздух ще се спусне към по-южните ширини. 

Взаимодействие между Ла Ниня и Полярния вихър за България


 Ако Ла Ниня е активна и Полярният вихър е стабилен: При тази комбинация, България вероятно ще има сравнително по-мека и суха зима. Студеният въздух ще остане заключен на север, а Ла Ниня ще допринася за по-сухи условия, особено в равнините.

Ако Ла Ниня е активна, но Полярният вихър е нестабилен: В този случай, въпреки че Ла Ниня обикновено носи по-суха и по-топла зима в Южна Европа, отслабването на полярния вихър може да доведе до студени вълни. Тези студени фронтове могат да навлязат от североизток или северозапад и да донесат значителен студ и снеговалежи в България.


При по-слаба Ла Ниня или нейната липса и нестабилен Полярен вихър: Ако Ла Ниня не е доминиращ фактор, а Полярният вихър отслабне, България може да изпита продължителни и тежки зимни условия. В такъв случай ще има вероятност за по-снежна и студена зима.

Климатичната прогноза за зимата в България ще зависи от това как Ла Ниня и Полярният вихър ще взаимодействат. Ако Ла Ниня е активна и полярният вихър остане стабилен, зимата ще бъде по-умерена, с малко валежи и относително топли температури. Ако обаче полярният вихър отслабне, България може да се окаже в зоната на студени фронтове и снеговалежи, въпреки влиянието на Ла Ниня.

Възможно е да видим смесица от по-топли периоди, прекъснати от кратки, но интензивни студени вълни, пише 

Meteo Balkans.

Водещи

Най-четени