10 години от атентата в Кербала, при който загинаха 5-ма българи 27.12 | 17:41

Ангел Найденов: Близките на загиналите в Кербала трябва да знаят всичко

От Мая Александрова

Продължава работата на създадената със заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов комисия, която извършва преглед, оценка и изготвя предложение за премахване нивото на класификация на документи и материали, свързани с участието на първия военен контингент от Българската армия в операцията на многонационалните сили в Ирак през 2003 г.

На комисията е разпоредено до 16 януари 2014 г. да изготви предложение за разсекретяване на информация, което да позволи допълнително изясняване на обстоятелствата около извършеното на 27 декември 2003 г. нападение над българската база "Индия" в Кербала, Ирак.

Министър Ангел Найденов коментира, че ще направи всичко възможно максимален обем от информацията да стане публично достъпна и обществено достояние.

"Близките на загиналите в Кербала имат правото да знаят всички обстоятелства, засягащи трагичните събития отпреди десет години", каза той, цитиран от в. "24 часа”.

По повод днешните възпоменателни ритуали по гарнизони в памет на загиналите в Ирак български военнослужещи министър Найденов коментира, че те са малка част от онова уважение и преклонение, които заслужават военнослужещите.

"Давам си сметка колко е трудно на опечалените близки и роднини без техните синове, бащи, съпрузи и ги уверявам, че скръбта ни е обща", каза министър Найденов.

"Всичко това ни напомня, че във военните мисии уроците често пъти се усвояват с цената на човешкия живот", коментира още военният министър.

"Силно се надявам, че сме извлекли поуките от събитията в Кербала и те са запечатани в съзнанието на всеки един, който има отговорности за подготовката,екипирането и защитата на българските военнослужещи", каза той в заключение.

Днес се навършват десет години от атентата срещу база "Индия” в Кербала, при който загинаха петима български военни.

Тогава кола-бомба се взриви дистанционно, след като проби загражденията на българската база.

Караулът и групата за бързо реагиране откриха стрелба по камиона, но не успяха да застрелят атентаторите.

При терористичния акт живота си загубиха петима души от първия български контингент в Ирак – капитан Георги Качорин, лейтенант Николай Саръев, старши сержант Иван Инджов, младши сержант Антон Петров и редник Свилен Киров.

При нападението срещу базата бяха ранени още 27 души. След атентата целият български контингент в Кербала е събран в друг лагер. Ден по-късно правителството обявява 30 декември за ден на национален траур.

В доклада след нападението пише, че българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката.

През 2003 година, когато е нападната българската база, контингентът ни участваше в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак. Там при различни мисии живота си загубиха общо 13 български военнослужещи, припомня БНТ.

Водещи

Най-четени