230 000 души отказват да плащат здравните си вноски 12.09 | 21:50

Констатирани са редица нарушения в онкоболницата в София

От Елица Елефтерова

230 000 души могат, но не са мотивирани да плащат здравноосигурителните си вноски. Това заяви  министърът на здравеопазването Таня Андреева при изслушването й на заседание на Комисията по здравеопазване.

По думите на министъра 1 млн. българи пребивават в чужбина, 450 000 са социално слабите, а около 230 000 отказват да плащат вноските си. По думите й качеството на медицинската услуга, освен с доброто отношение и компетентността на кадрите, е много силно зависимо и от финансирането, съобщава в. "Стандарт".

Необходимо разработване на ясни правила, при които лечебните заведения да сключват договори с НЗОК за ползване на обществен ресурс. Националната стратегия за здравеопазването за следващия програмен период на Европейската комисия е доста закъсняла, подчерта Андреева.

"Стратегията е необходима, за да спре хаотичното действие на парче в сферата на здравеопазването. Документът беше представен за обсъждане на заседание на обществен съвет към министерството", посочи министърът.

Вече са водени няколко разговора със Световната банка, отбеляза тя и допълни, че до средата на 2014 г. ще бъде готов регистър на диабетно болните.

"Изработването на регистри изисква събиране на много данни. Има експертна група, която работи. Събира се информацията. Имаме почти на финала подписани споразумения с норвежкия финансов механизъм за финансиране на създаването на регистъра, защото в МЗ няма разписан бюджет за регистри", обясни Андреева.

Реконструкция на всички психиатрични клиники и увеличаване на заплащането с 20% на работещите в психиатричната помощ ще се случи през 2014 г., обясни Андреева.

Освен това се разработва и концепция за спешната помощ. "Прави се карта за спешната помощ. Направили сме част от калкулациите. Целият ресурс за добрата организация на спешната помощ ще се случи още през 2014 г.",допълва министър Таня Андреева.

Министърът посочи, че се работи върху предложения за промени в над осем закона. Тя обясни, че има опасност държавата да бъде осъдена на неустойка от 4 млн. евро за прекратен неизгоден договор за апаратура в болница "Св. Екатерина".

Наскоро се запознах с този казус лично от директора на болницата проф. Генчо Начев, заяви Андреева. Тя обясни, че договорът за апаратурата е сключен между тогавашното ръководство на болницата и фирма.


Андреева обяви, че е проведен конкурс за избор на нов директор на Специализираната болница по онкология в София. Има нов директор, все още не съм подписала заповедта за назначаване. Директорът не е човек от болницата, категорична бе тя.

"Проверката в болницата приключи. Получих доклада. Има редица нарушения. Най-сериозните са по смисъла на Кодекса на труда. Там е имало проверка и на Инспекцията по труда. Установени са нарушения и са издадени препоръки да бъдат коригирани. Не е имало повторна проверка и все още се откриват такива нарушения.

Най-смущаващи са нарушенията по Закона за обществените поръчки. Има договори, които са провеждани, без да са провеждани процедури. Има договори, при които предметът на дейност е разделен на по-малки поръчки с оглед процедурите да бъдат заобиколени.

Има доста дублиране на трудови и граждански договори, т.е. служител, който има трудов договор, за същата дейност има и граждански договор. Там нещата се оказаха много по-сериозни, отколкото аз очаквах", каза здравният министър.

 

Водещи

Най-четени