4 нови специалности предлага Софийският университет 10.02 | 18:41

Ще се проведат и две изпитни сесии

От Елена Коцева

Тази година в Софийски университет "Св. Климент Охридски" ще се проведат две изпитни сесии.

Заявление за явяване на изпити от първата изпитна сесия се подават от 28 февруари до 18 март, а за втората – до 30 май 2011 г. На 11 и 12 март ще се проведат Дни на отворените врати. А между 1 и 3 август кандидатите ще могат да се запознаят с работите си и грешките, които са допуснали.

За кандидатстудентската кампания 2011/2012 г. в Софийския университет за 77 специалности държавните зрелостни изпити ще се използват като алтернатива на дадени конкурсни изпити, или ще участват в балообразуването.

Доц. Мария Шишиньова, заместник-ректор на СУ по учебната дейност, представи на пресконференция тазгодишната кампания на Софийския университет.

Кандидат-студентите трябва да знаят, че когато имат в дипломите си за средно образование две оценки по дадена учебна дисциплина - едната от обучението, а другата от матурата, в балообразуването ще участва оценката от матурата. 

Четири са новите специалности в СУ - "История и философия", "Оптометрия", "Фотоника и лазерна физика" и "Квантова и космическа теоретична физика". 

Специалността "История и философия" е в професионалното направление "Педагогика на обучението" и обучението по нея е съвместно между Философския и Историческия факултет на СУ. За тази специалност се кандидатства с конкурсен изпит по история на България или по философия и социални науки, или с оценки от матурите по история и цивилизация, и по философски цикъл.
Студентите от тази специалност завършват с образователно-квалификационната степен "бакалавър" и с професионална квалификация "учител по история и философия". 

Другите три нови специалности са във Физическия факултет на СУ и са в редовното обучение, като и за трите специалности ще се кандидатства по избор с изпит - по физика или по математика, или с държавни зрелостни изпити по физика и астрономия, или по математика.

Завършилите специалност Оптометрия с образователно-квалификационна степен "бакалавър" могат да се реализират като очни специалисти-оптометристи в оптични магазини и промишлени предприятия, специализирани в производството на изделия за корекция на дефектите на зрението (очила с различно предназначение, контактни лещи и др.), както и в колективи, разработващи нови технологии в областта на оптометрията и очната оптика.

Завършилите специалност Фотоника и лазерна физика с образователно-квалификационна степен "бакалавър" ще са подготвени да извършват научноизследователска и приложна дейност във всички основни области на фотониката с отношение към генерирането, излъчването, линейното и нелинейното разпространение, модулирането, обработването, превключването, усилването, нелинейното преобразуване и детектирането на светлината и приложенията на тези процеси в практиката.

Завършилите специалност Квантова и космическа теоретична физика придобиват фундаментални знания в основните области от теоретичната физика, експерименталната физика, приложната математика, изчислителната физика и информационните технологии. Обучението по специалността е изградено върху концепцията, че придобиването на висока квалификация и практически знания, необходими за пряка реализация във всяка една високотехнологична област, е възможно само въз основа на фундаментални знания за физичната същност на явленията и математичното им описание.

Най-четени