96,5% от парите по схемата „Изкореняване на винени лозя” са усвоени 15.03 | 15:06

По схемата се отпускат премии за изкореняване на винени лозя

От Кремена Бедерева

96,5% от бюджета на схемата "Изкореняване на винени лозя” е усвоен, съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов. Днес той подписа договори с 14 бенефициенти по схемата на обща стойност 310 638 евро.

По схемата се отпускат премии за изкореняване на винени лозя. Премията за изкореняване се изплаща еднократно за одобрена площ на база среден добив (в хектолитри) за съответното лозарско стопанство от предходните три години, обясняват от фонда.

По схемата "Изкореняване на винени лозя” кандидатстваха собственици, арендатори или наематели на плододаващи лозови насаждения, които са регистрирани като лозарско стопанство, и за предходните три години редовно са декларирали в Изпълнителната агенция по лозата и виното количеството плодадаване от лозовия масив.

Задължително условие по схемата е още кандидатите да не са получавали подпомагане по мярка "Преструктуриране и конверсия на винени лозя”, както и да не са получавали помощ от Общността по линия на която и да било друга обща организация на пазара през 5-те винарски години, предхождащи искането за изкореняване.

Право на финансова помощ по схемата имат само стопани, чиито масиви са засадени с винен сорт, включен в класификацията на винените сортове съгласно Наредбата за класифицирането им.

Ползвателите на премията за изкореняване имат задължение в период от три години след изплащането й да поддържат земята в добро земеделско и екологично състояние и да спазват законоустановените изисквания за управление, но нямат право да засаждат винени лозя върху изкоренените площи до 31 декември 2015 година.

Водещи

Най-четени