Акад. Георги Марков: Сдружението е инициатива за единение 30.09 | 10:10

Вероятно на 20 октомври ще свикаме събор, обяви историкът

От Ани Романова

Когато беше Великото Народно събрание застъпвах становище, че България трябва да бъде президентска република, защото 240 души носят колективна безотговорност. Ние като народ и не само ние - в Източна Европа, има една носталгия към силната ръка, когато виждаш един човек да отговаря за народа, виждаш ли силна ръка, значи в държавата ще има ред. Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал3 историкът академик Георги Марков.
Запитан дали неговият Комитет за национално помирение и единение ще прерасне в партия, проф.Марков заяви: "Знам, че има съмнения, защото и Симеон направи движение, и Бойко от движение направи партия. Но ние не се борим за власт, искаме помирение, единение. В Комитета е писателят Антон Дончев, капитан Петко Войвода, нашият голям актьор Васил Михайлов, Цветана  Манева", обясни историкът.
 
 Той изтъкна, че има непоносимост към партиите, защото е от офицерско потекло. "На латински има една мисъл - едни живеят за политиката, други - от политиката. За съжаление повечето от съвременните политици се обогатяват от политиката", констатира академикът.
 
Той разясни, че Сдружението е инициатива за единение. "Ние сме изработили от 3-4 години национални цели и приоритети.  Вероятно на 20 октомври Сдружението за инициатива за единение ще свика събор за единение. Обръщението на президента е по линия на комитета, който аз оглавявам. Ще се реши кой да бъде поканен", посочи акад. Георги Марков.

Водещи

Най-четени