Археологията забавила магистрала "Хемус" 13.10 | 16:07

Участъкът между Шумен и с. Белокопитово готов до май-юни догодина

От Ралица Стоянова

Днес щяхме да открием автомагистрала "Хемус" между Шумен и село Белокопитово, ако не се бяхме забавили заради археологията, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Той инспектира строителството на "Хемус”, заедно с министрите Лиляна Павлова, Вежди Рашидов и изпълнителния директор на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Археологът Станимир Стойчев заяви, че до сряда ще бъде вдигната пещ за керамика от ІV век сл. Хр., след което ще може да се започне работа по неговия археологически обект, който е един от седемте, финансирани от държавата. За целта са отпуснати 1 млн. и 360 хил. лева.

Първоначално държавата е изплатила 360 хил. лева, а по-късно още 700 хил. лева, за да завършат разкопките в срок, обясни Павлова.

Инж. Димчо Димов, изпълнителен директор на фирмата, извършваща строителството, заяви, че има готовност до един месец да асфалтира 700 метра от участъка, а до месец и половина след завършване на разкопките да се положи трошено-каменна настилка. Той пое ангажимент до 20 май следващата година да бъде положен износващ пласт асфалт. 

През май-юни ще бъде готов участъкът между Шумен и село Белокопитово, заяви премиерът. Той е с дължина 7,8 км, на стойност 45 546 930 лева.

Магистрала "Хемус” трябва да бъде изцяло готова до 2017 г.

Водещи

Най-четени