БНТ обвини Минеков в "политически и правителствен натиск" 24.06 | 18:34

Кошлуков се оплака на международни организации и чужди посолства

От iNews

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е изпратил писмо до европейски институции, дипломати и неправителствени организации. В него той обвинява служебния министър проф. Велислав Минеков в "политически и правителствен натиск". 

В официална позиция от БНТ заявяват, че натискът има " смразяващ ефект" за свободата на изразяване, редакционната независимост на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти".

В сигнала още се твърди, че проф. Минеков, тиражира множество неверни твърдения, иска обяснения за редакционната политика, обвинява БНТ в нарушение на закона, както и че е поискал оставката на генералния директор на "политически митинг", организиран пред сградата на БНТ. (Става въпрос за протеста срещу Кошлуков и в подкрепа на правото на отговор на Минеков, организиран преди участието му в предаването "Още от деня".)

По повод прекъсването на предаването "Денят започва с Георги Любенов" за пресконференция на ГЕРБ, от БНТ заявяват, че "такова "внезапно прекъсване на програма" би било налице, ако е прекъснато излъчването на филм, спортно или културно събитие. В случая няма нищо подобно", защото въпросната пресконференция била излъчена по време на актуално публицистично предаване.

Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, както и до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от ЕС и на САЩ в София. 

Водещи

Най-четени