БСП иска свикване на КСНС заради кризата с бежанците 17.10 | 11:58

Проблемът поставял страната в критична ситуация

От Мая Александрова

БСП настоява президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради наплива от бежанци. Това каза на брифинг в парламента народният представител от ПГ на Коалиция за България Жельо Бойчев, цитиран от bTV.

По думите му проблемът поставя цялата страна в критична ситуация. Следвали и изпитания пред българското общество, както и пред всички институции.

"Съвсем нормално и естествено е в Консултативния съвет да бъде направен този разговор, да бъдат очертани решенията за излизане от тази ситуация, която се очертава в близките месеци и следващата година само да ескалира”, коментира Бойчев. В страната има реална заплаха броят на хората, търсещи закрила, да достигне десетки хиляди, посочи депутатът.

"Без усилията на президента това няма да стане. Пасивността на президента по този въпрос показва негова слабост. Плевнелиев не е оценил важността на проблема и ролята на президентската институция за това колко може да бъде полезен именно сега”, заяви от своя страна депутатът от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев.

БСП обяви и кампания за цялостен подход в овладяването на проблема. От левицата настояха и премиерът да свика извънредно заседание на МС, но в разширен състав, на който да бъдат поканени и кметовете, защото проблемът зависел от много институции.

Водещи

Най-четени