БТА отпразнува 115-ия си рожден ден 19.02 | 17:38

Президентът Росен Плевнелиев почета празника на агенцията

От Христина Рафаилова

Президентът Росен Плевнелиев и директорът на БТА Максим Минчев откриха паметен знак в почит на бележитите личности, работили в агенцията.

Държавният глава посети Българската телеграфна агенция по случай 115-годишнината от създаването й.

"Имената на Йордан Йовков, Николай Лилиев, Димитър Бояджиев, Йосиф Хербст, Петър Увалиев, Лозан Стрелков са изписани в знак на уважение към дейците, оставили следа от професионализма и таланта си в историята на БТА. И още плеяда светли умове работиха тук и вдъхновяваха със своя талант и ерудиция" . Това гласи надписът, с който се отдава чест и на всички бележити личности от културния, литературен и обществен живот, работили в агенцията през годините.

Плевнелиев присъства на превърналата се в традиция редколегия с участието на известни личности и се запозна с работата на националната информационна агенция.

"Имате всички поводи за гордост и самочувствие, заяви той и подчерта ролята на агенцията като обществена медия.

 "Вие сте ковачница на кадри и тези, които създават дневния ред. Знам колко е важно не само вашата роля на агенция за информация, но и като обществена медия", добави държавният глава.

Той заяви подкрепата си за усилията на всички в България  обективната информация да стига до хората.

"Защото само съзнателният избор, базиран на качествена и обективна информация, може да движи държавата напред", отбеляза президентът.

Президентът разгледа отделните редакции на БТА и видя как в реално време се излъчват актуалните новини не само от България, но и от целия свят.

Той получи като подарък от директора на БТА копие от първия бюлетин на агенцията, издаден на 16 февруари 1898 година, и албум със снимки.

Водещи

Най-четени