БХК: Ситуацията с правата на човека пропада 26.03 | 14:06

Съдебната власт и свободата на изразяване остават големи проблеми

От Филипа Тодева

Ситуацията с правата на човека пропада или остава на тревожно ниско ниво в много области, особено независимостта на съдебната власт, свободата на изразяване, правото на религиозна свобода на мюсюлманите и положението в местата за лишаване от свобода. Това се казва в годишния доклад на Българския хелзинкски комитет за правата на човека в България.

Според правозащитниците както и в минали години, сериозни проблеми има с правата на децата в институциите, свръхупотребата на сила от правоприлагащите органи, правото на убежище, дискриминацията спрямо етнически и сексуални малцинства, жените, хората с увреждания и други уязвими категории граждани.

"През 2012 г. нереформираната прокуратура продължи да легитимира лишаването от живот на децата в институциите и на гражданите в ръцете на полицията.

Съдиите бяха унижавани и преследвани от правителството, а системата остана без реформа, в състояние на зависимост и блокаж на качествено правосъдие. Развива се само защитата от дискриминация”, обобщава Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК.

Водещи

Най-четени