Банкерът Василев подпомага Гигинския манастир 10.09 | 21:01

От Елица Елефтерова

Във време, когато повечето християнски храмове и манастири се възраждат с помощта на миряните, все повече хора отделят от спестяванията си, за да подпомогнат съхранението на храмовете и манастирите в страната, изоставени за десетилетия от властта и обикновенните хора.

Напълно естествено е, по подобие на ктиторите от Средновековието до наши дни, заможните хора да даряват по-големи суми като това става без да бъде афиширано пред миряните. Игуменът на Гигинския манастир "Св. Св. Козма и Дамян”, обаче, е решил ктиторите на манастира, независимо от сумата, която даряват, да бъдат обявени пред обществото.

Така на сайта на манастира може да се види, че един от най-големите дарители е банкерът Цветан Василев. През последните няколко години той е внасял петцифрени суми, използвани по предназначение от игумена и монасите на светата обител. Така, както това е правено и в миналите столетия, ктиторът е изобразен в притвора на храма в манастирския комплекс.

Тук е момента да отбележим, че точно Гигинският манастир стана известне в страната заради бившия борсов анализатор, който стана монах Никанор. Със знанията и уменията си монахът помага за развитието на манастирското стопанство.

По този начин манастирът в момента се развива с темповете, с които това е ставало през годините на православен разцвет по земите ни и е един от малкото, които имат развита и работеща стопанска дейност.

Водещи

Най-четени