Без лимити за родилки и лекарства за онкоболни 09.07 | 12:01

Здравната каса отпуска още 10 млн. лв. за болниците със спешна помощ

От Ростислава Иванова

Вече няма да има лимит за безплатните лекарства за онкоболните, за ражданията и за хемодиализата. Здравната каса пък ще финансира допълнително болниците, които приемат за лечение спешни пациенти. Това реши Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Мерките са част от здравната реформа, провеждана от екипа на ресорния министър Петър Москов.

От резерва на касата ще бъдат отпуснати 10 млн. лв. за 179 лечебни заведения, които разполагат със спешни центрове, съобщи членът на Надзорния съвет от Българска стопанска камара Григор Димитров, цитиран от Фокус. Други 28 млн. лв. от бюджета на НЗОК пък ще бъдат насочени за покриване на нови медицински дейности в някои болници. Преразпределението на средствата е от административни разходи, които са необходими за системата, но могат да се отложат за следващи години, обясни Димитров.

Надзорният съвет вече ще отговаря директно за плащанията за хемодиализата, ражданията и онколекарствата, а не както досега - районните здравноосигурителни каси. Безплатните лимити и за трите вида медицински дейности отпадат и пациентите вече няма да са принудени да доплащат или заплащат изцяло лекарства за рак, за извършване на хемодиализа и за получаване на родилна помощ.

"Всяка стотинка от резерва в касата, който към настоящия момент е 93 млн. лв., ще бъде много внимателно преглеждана", увери Димитров. И допълни, че когато се реши и проблема с лекарствата за домашно лечение, НЗОК ще влезе в рамките на бюджета си за тази година. Според него бюджетът на Здравната каса е "нереален и нисък".

Междувременно обаче се запазват лимитите за заплащаните от касата дейности, извършени в болничната помощ. Това стана, след като вчера - по жалба на Министерски съвет, петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени предишно решение за отмяната на лимитите на тричлленния състав на ВАС.

Действието на оспорен подзаконов нормативен акт може да бъде спряно от съда, при условие че то би могло да причини значителна или трудно поправима вреда, гласи становището на съдиите. Според петчленния състав на ВАС колегите им са спрели лимитите в противоречие с доказателствата по делото.

Съдът не е обсъдил съдържанието на конкретните разпоредби, посочени за спиране и по какъв начин предписаните от тези разпоредби правила ограничават възможността да се получи заплащане в пълен размер на извършената дейност при оказване на болнична медицинска помощ от лечебните заведения и засягат правата на пациентите, гласи становището на ВАС.

Водещи

Най-четени