Белгия е столица на Румъния, Дупница – квартал на София 02.01 | 09:35

Или с какви лафове се забавлявахме през годината

От Диана Цветкова

2012 година отмина и равносметката вече е направена (може би). Припомнихме си най-важните събития, които белязаха живота ни през последните 12 месеца.

Маркирахме и онези скандали и трусове по върховете на държавата, които промениха или тепърва ще променят функционирането ѝ. Припомнихме си спортните успехи, светските терзания, световните събития и дори всичко, което трябваше, но не се случи през 2012-а...

И, за да не забравяме, че светът има нужда не само от сериозни действия, но и от известна доза смях, в средата на декември ви попитахме кое от изказванията гафове на публичните личности определяте като лаф-гафа на 2012-а. Едноименната ни рубрика събира от години цветни, неуместни, непремерени или просто смешни фрази, с които управляващи, политици или известни личности неведнъж са попадали във фокуса на вниманието, предизвиквайки минимум усмивки.

За две седмици, изминали най-вече под знака на почивни дни или подготовката за тях, в анкетата на iNews се включиха 3021 души.

И макар в екипа да се бяхме хванали на бас, че най-големият гаф ще бъдат познанията на Черната Златка по география, трябва да признаем – не познахме.

С 24.1 на сто от гласовете вие определихте като едноличен победител премиера Бойко Борисов, който и тази година не изостана от теорията за него и Началника, (ако случайно има неразбрали, така министър-председателят нарича Господ).

В началото на декември премиерът отказа да среже лента в храм в Брезник, обяснявайки, че църквата е място, на което се отива за смирена молитва. Известният с любовта си към лентите и откриването на обекти Борисов тогава отсече: "Как ще режа лента в църква, при началника тук? Режа ленти навън, където аз съм началник."

И това му изказване му спечели първото място в класацията. А като се вземе предвид, че други две фрази му докараха съответно 7.8% и 3% от предпочитанията, то премиерът наистина заслужава златото.

Първото изказване той направи в Дупница, след като в края на годината инспектира строителните работи при магистрала "Струма". Изтъквайки свършеното от кабинета премиерът почти убеди дупничани, че живеят в друга област на страната. "Догодина ще станете най-хубавият квартал на София", отсече той, изтъквайки колко лесно ще се придвижват по новия път. И това му донесе 7,8 на сто от гласовете в нашата анкета.

Други 3% са обърнали специално внимание на методите, с които премиерът се опита да въдвори ред в редиците на държавните чиновници. В случая със заплахи, включващия доброто и лошото ченге, финансовия и вътрешния министър. В началото на 2012 г. в разгара на скандала с огромните бонуси, раздавани в министерства и администрации, той "убеди" министрите от кабинета, че трябва да върнат допълнителните си възнаграждения в хазната със следния аргумент: "Имате възможност с добрия Дянков да се справите до петък, в понеделник ще е лошият Цветанов." За 3 на сто от вас това е лаф-гафът на годината.

Извън Борисов, все пак Черната Златка намери достойно място в класацията. На второ място с 22,4% е плеймейтката, която обърна световната карта с краката нагоре, слагайки всевъзможни държави в други и местейки градове от страна в страна с лекота, на която дори най-добрият магьосник би завидял. "Белгия е столицата на Румъния!" Това изказване втрещи повечето българи преди няколко месеца и заслужено отреди на Златка среброто.

Превръщащата се във вечен шлагер тема – войната за територия между пушачи и непушачи, пък стана повод Андрей Слабаков да попадне в нашата анкета и впоследствие вие да му отредите третото място.

"Аз не държа да се срещам с непушачи, защото ми се виждат психически крайно нестабилни и със сексуални проблеми." Така режисьорът обобщи в ефир проблемите със забраната за пушене на закрито. Лафът определено си е гаф и то голям и съвсем неслучайно за него гласуваха 10.3% от попълнилите анкетата ни.

Само на процент зад Слабаков се нареди Христо Стоичков, който в последно време се намеси сериозно с коментари за кризата с футболното ни първенство. Камата, който неведнъж заяви мнението си за шефа на футболния ни съюз Боби Михайлов, коментира лаконично мнението си, че той не трябва да е на върха в БФС. "Изтрих телефонния номер на Боби Михайлов. Обадих му се, само за да му кажа, че го изтривам", разказа за твърдия си подход Стоичков.

Други 9.1 на сто от читателите са сметнали за особено красноречиво изказването на президента Росен Плевнелиев за това трябва ли да има референдум за бъдещето на АЕЦ "Белене". А лаф-гафът е следният: "Ако Иванчо е решил да се жени за Мария, няма защо да организираме референдум". Е, референдум ще има, при това съвсем скоро. На 27 януари българите ще кажат дали все пак Иванчо и Марийка ще се вземат.

Годината премина под знака на словесните престрелки между управляващи и опозиция, но и между самите опозиционни партии. И въпреки че вечните съперници Бойко Борисов и Сергей Станишев неведнъж кръстосваха словесни шпаги, за вас явно червеният лидер не е заслужил предни места в класацията на лаф-гафовете.

На въпрос за семейното му положение Станишев успя умело (или не) да вкара и политическия си опонент: "Бойко Борисов няма да бъде поканен на сватбата ми. Той не ми е близък, а човек кани близките си". Е, изказването на БСП шефа – смешно или не, го запрати на дъното на класацията ни с 2.8% .

3.9 на сто пък събира съпартиецът му Атанас Костадинов, който си позволи да разкритикува това, с което управляващите най-много се гордеят – строителството на магистрали. "БСП е за зелени магистрали и срещу сините магистрали на ГЕРБ... те са сини не защото водят до морето, а защото стават на вълни", заяви Костадинов на обсъждането на проект на левицата за зелен растеж. На вълни или не, пътищата са факт и явно това е достатъчно, за да не даде на червения партиец повече проценти.

Друго изказване от арената на политиците се радва на повече подкрепа в анкетата за лаф-гаф. Новосформираното "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева бе обсъждана тема през годината. Най-вече от десни политици, след като доскорошни техни колеги се озоваха в редиците на бившия еврокомисар. За разлика от СДС, които по едно време се бяха притеснили от отлива на техни симпатизанти към Кунева, обаче лидерът на ДСБ Иван Костов изобщо не си даде вид, че се тревожи. "Г-жа Кунева е последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо." Цветистото изказване на Командира му донесе 7.3%. А ние очакваме да коментира в този дух и СДС драмата, която раздира партията напоследък.

Водещи

Най-четени