Близо 200 хил. българи живеят в Гърция 17.12 | 13:34

Повечето са постоянно заселили се там, но има и такива, които търсят временна работа

От Елена Кирилова

Броят на българите, които през последните години живеят и работят в Гърция, е достигнал 150-200 хиляди, съобщава агенция "Фокус”.

Голяма част от тях са се установили и живеят и работят на територията на южната ни съседка, но има и значителен брой хора, които ходят в Гърция единствено заради сезонната работа.

През последните години се е очертала реална необходимост българските институции в страната да насърчат сънародниците ни да поддържат жив майчиния си език, традициите и културата. Благодарение на това са създадени български вестници и се провеждат множество културно-образователни мероприятия.

В Атина вече има две български неделни училища, а в Солун има още едно. Статистиката показва, че всяка година децата изучаващи български език и литература, както и история и география на България, расте.

Тепърва предстои въвеждането на електронни консулски услуги, новината за които беше съобщена от министъра на външните работи Николай Младенов. По думите му тези услуги вече са тествани в Лондон и в Испания и са дали добри резултати.

Българите, живеещи в Атина, продължават да искат създаването на Български културен център в града и настояват за създаването на държавно българско училище, в което да се учи българската общност.

Преди време президентът Росен Плевнелиев пък заяви, че ще бъде създадена нова стратегия за българите зад граница, като преди приемането й ще има обсъждане, съобразено с мнението на българите, живеещи в Гърция.

Водещи

Най-четени