Борбата с огнената стихия на българо-гръцката граница продължава 28.07 | 11:00

Два военни хеликоптера се включиха в събота в гасенето на пламъците, които навлязоха на наша територия от южната ни съседка

От Ани Романова

Пожарът в Гърция продължава да гори и все още не е овладян. Пореден ден на борба с огнената стихия и за нашите огнеборци, които са на граничната бразда по билото на планина Славянка.

Два военни хеликоптера се включиха в събота в гасенето на пламъците, които навлязоха на наша територия от южната ни съседка. Горят предимно стари дънери, треви и храсти. Те се намират на територията на биосферния резерват Али ботуш.

"Нашите огнеборци – пожарникари, горски служители, военни и служители на резервата, потушават тлеещи огнища с помощта на тупалки и пръскачки. Те са в местността Свети Илия между селата Петрово и Голешово, в посока Гоцев връх в планина Славянка. Но това е на километри от двете населени места. Очаква ни горещ ден, това ни притеснява, защото появи ли се и вятър, то ситуацията ще се усложни. В момента няма нужда от хеликоптери, не виждам летателни машини да гасят и в Гърция тази сутрин", каза за "Телеграф" Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство – Катунци.

Високопроходимите автомобили и специализираната техника няма как да стигнат до трудния и стръмен терен високо в планината.

За самите огнеборци придвижването е изключително трудно заради пресечения терен с 60-градусов наклон.

Водещи

Най-четени