Борисов подари на катарския шейх позлатен пистолет 14.03 | 13:39

България и Катар създават съвместни центрове за ЮИЕ и Залива, стана ясно след срещата на двамата първи

От Кремена Бедерева

България и Катар ще създадат два съвместни центъра - за изследване на Югоизточна Европа в Доха и за изследване на Залива в София. Това стана ясно след днешната среща на премиера Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация с емира на Катар шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани, съобщават от правителствената информационна служба.

Основните теми, които двамата държавни ръководители обсъдиха, са продължаващото разширяване на катарските инвестиции в България, възможностите повече българи да започнат работа в Катар и сериозния интерес, който арабската държава проявява към задълбочаване на културното и образователно сътрудничество между двете страни.

Катарският емир изрази позитивното отношение на арабската държава за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на медицинското образование. Двамата се договориха представители на катарската фондация за образователни инициативи да посетят България и да проведат срещи с членове на редица български университети. Целта е откриването на англоезични или български курсове в катарската столица.

По време на срещата с българския министър–председател емирът на Катар декларира и особения интерес на арабската държава за сътрудничество в областта на културата. Изразена беше заинтересоваността на Ислямския музей в Доха към османските архиви в България и представянето на българската история и култура в Катар.

Като израз на позитивните и бързо развиващи се многостранни отношения между Катар и България българският премиер подари на емира шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани позлатен пистолет, произведен в България и копия на два документа от българските архиви, от ХІІ век – карта на Катар и документ, в който се говори за катарската страна.

Водещи

Най-четени