България може да загуби 150 млн. евро по ИСПА 14.09 | 11:08

България може да загуби до 150 млн. евро по европейската програма ИСПА заради забавянето на модернизацията на железопътната линия Пловдив - Свиленград.

От

 

Други суми може да останат неусвоени и за автомагастрила "Люлин". За това предупреди бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

По думите му вече четири месеца не се прави нищо по проекта за жп линията, а срокът за завършването на първата отсечка от Пловдив до Димитровград изтича в края на тази година. Ако това не стане държавата може да изгуби между 60 млн. и 153 млн. евро, смята Мутафчиев. Каква ще е точната сума зависи от решението на Европейската комисия за това какво точно от приключената работа ще се приеме за изпълнено, посочи той.

Мутафчиев прогнозира, че автомагистрала "Люлин" също няма да бъде завършена в срок, но не се ангажира със сумите, които България може да загуби.

Моите притеснения са, че до края на 2010 г. няма да имаме утвърдена апликационна форма и по оперативна програма "Транспорт". Минимум шест месеца ще са необходими на Европейската комисия да издаде такова решение, каза Мутафчиев.

Правителствените оценки са, че по проекта за жп линията България ще загуби между 40 и 70 млн. евро по ИСПА и намерението е тя да бъде финансирана с пари именно от оперативната програма "Транспорт".

Водещи

Най-четени