Българска реч в Оксфорд! Родолюбиви българи създадоха училище в градчето 18.02 | 15:10

В „Слово” вече се обучават 20 българчета

От Беатрис Николoва

В британския град Оксфорд отвори врати първото българско училище. Създателки на "Слово" са Теодора Петранова и Валентина Александрова-Кирова. Училището вече е посещавано от над 20 българчета, които живеят в университетския град.

Занятия в "Слово" има всяка събота и в него малчуганите усвояват азбуката и се учат да четат, слушат български приказки, песни, стихотворения. В клуб "Седянка” пък под формата на кръжоци децата се запознават с български обичаи, народни песни и танци, ръчен труд, пояснява marica.bg.

В момента Теодора и Валентина плащат наема за помещението, в което се провеждат занятията. Догодина обаче се надяват да получат финансова подкрепа от различни неправителствени организации, дарения или помощи от местния съвет.

Е момента учебният процес върви трудно, тъй като учениците са на различна възраст и на различно ниво, което изисква и индивидуална работа, специален подход и търпение Децата са затруднени, тъй като лексиката на възпитаниците е ограничена, защото в ежедневието си общуват на английски.

Все още пишат на български с печатни букви, но е някакво начало, което със сигурност ще даде резултат, е категорична Теодора, която е бивш репортер и коментатор на ВВС.

Водещи

Най-четени