В Етрополе изпращат по тракийски зимата 29.01 | 09:35

Всъщност "Атанасовден", но в чест на бог Сабазий

От Елена Коцева

Уникален тракийски празник възраждат днес и утре в Етрополе. Етрополският Атанасов ден е свързан с изпращането на зимата и посрещането на пролетта и се отбелязва всяка година в последната неделя на месец януари.

"Атанасовден" води началото си през второто хилядолетие преди Христа, когато празникът е бил в чест на бог Сабазий, по-късно е продължен от римляните в чест на богът им Бакхус, запазен от славяните и прабългарите, честван и след приемането на християнството, като е бил посветен на Св. Атанас Александрийски. 

Според преданието траките са изкачвали връх Св. Атанас и са поднасяли богати дарове, за да измолят от бога Сабазий - благодетел и дарител на Слънцето, да изгони зимата със снега и студа и да пусне пролетното слънце.

Всяка година в този ден се е тръгвало по заледените склонове на планината още през нощта, с гайди, викове и крясъци са се гонили злите духове, а когато се стигнел върха, на него се нареждали клади от дървета, които се запалвали. Преданието казва, че когато богинята на зората Еос излизала на небето най-младият жрец запалвал огън. От него запалвали и другите огньове.

Върху жаравата се извършвало жертвоприношение, пиело се вино и се танцувало в чест на Сабазий. После от склоновете се берял бръшлян и кокичета, а хората се окичвали с тях като символи на пролетта.

Символизиращият Сабазий младенец водел всички към селището по обратния път от планината.

Празникът се възражда всяка година в Етрополе, съобщава БТА. И днес етрополци и гостите им ще тръгнат в 10.00 ч. на поход от манастира "Св. Теодор Тирон" до град Етрополе.

В хотел "Етрополе" от 19.30 ч. ще има възстановка на тракийския празник, както и изложба, посветена на Св. Атанас Александрийски.

Същинската част от празника обаче ще е утре, когато в 8.00 ч. от хотел "Етрополе" ще тръгне туристически поход към връх Св. Атанас, където желаещите ще могат да участват в тракийския ритуал с паленето на огньове, закичване с бръшлян и здравец.

В 14.00 ч. утре, след като групите туристи се завърнат в града, съпроводени от духова музика, ще преминат пътя между хотел "Етрополе" и площада на града.

Водещи

Най-четени