Ваня Григорова: Разликата в заплатите в метрото достига до 1000 лева 14.03 | 13:40

Работещи в метрото в София планират да излязат утре на протест с искане за достойнo разпределение на средствата за увеличение на работните заплати в "Метрополитен"

От iNews

Работещи в метрото в София планират да излязат утре на протест с искане за достойнo разпределение на средствата за увеличение на работните заплати в "Метрополитен", съобщиха от КНСБ.

Между синдикатите има разнобой в подхода как да се разпределят средствата. КНСБ настоява  всички служители да получат по 15 процента, а от "Подкрепа" смятат, че така ще се увеличи диспропорцията в основната заплата. Разликата в момента достига 1000 лева за една и съща длъжност, посочи общинският съветник от БСП Ваня Григорова.

Спор между синдикатите за разпределение на увеличените средства за работещите в Градския транспорт има, обяви Григорова. Тя даде пример с разлика в заплатите.

"Проблемът е в "Метрополитен", защото там в рамките на една длъжност има грандиозни разминавания. При машинистите има машинисти с 1600 лева основно възнаграждение и такива с 2600 лева основно възнаграждение. Очевидно е, че публични средства не може и не бива да се използват за задълбочаване на диспропорциите в рамките на една длъжност и вече един синдикат обявява публично протест. Няма как тези спорове, които до момента от две седмици се водят в рамките на предприятието, да не станат публични", коментира Григорова.

 

Водещи