Връщат на работа военнослужещи, напуснали въоръжените сили 19.12 | 11:18

Те ще могат да се върнат при определени условия

От Мая Александрова

Военнослужещи, напуснали въоръжените сили заради структурни промени, ще могат да постъпят отново на служба при определени условия.

Това реши парламентът с приемането на второ четене на промени в закона за отбраната и въоръжените сили.

На военна служба ще могат да се приемат и хора, които са изпълнявали военна служба и са освободени от нея поради организационнощатни промени. Ще могат да се върнат обратно, ако при напускането им е имало пълна или частична ликвидация въз основа на акт на Министерския съвет, или при съкращаване на числеността на въоръжените сили или на отделни техни формирования по решение на Народното събрание.

Условието е кандидатстването за връщане във въоръжените сили да става не по-късно от пет години
след освобождаването от военна служба.

Към датата на приемане на военна служба на кандидатите трябва да им остават не по-малко от три години до навършване на пределната възраст за военното звание, изискващо се за заемане на длъжността.

Първоначално предложението предвиждаше не по-малко от пет години до навършване на пределната възраст, но по предложение на депутатът от ГЕРБ Валентин Радев изискването беше намалено на три години.

Янаки Стоилов от "Коалиция за България" обясни, че тези текстове създават по-голяма гъвкавост на хора, напуснали заради структурни промени, сега отново да постъпят на служба. За тях не се изисква възрастта за първоначално назначение, тъй като те вече са работили няколко години във въоръжените сили, посочи той.

Валентин Радев се съгласи, че предложението е добро и отбеляза, че такава практика има и в НАТО. Той отбеляза, че най-големите съкращения не са били по времето на ГЕРБ, а през 2008 г.

Радев посочи, че тези хора обаче няма да могат да се върнат в системата, защото не отговарят на изискването кандидатстването да става не по-късно от пет години след освобождаването от военна служба.
Депутатите промениха пределната възраст за военна служба за войниците на 50 г. Досега тя беше 45 години.

С приетите изменения се даде и възможност военнослужещи мъже да излизат в отпуск за отглеждане на дете.

Министърът на отбраната ще може да предостави на военнопатриотични съюзи, организации и сдружения за непосредствено осъществяване на тяхната общественополезна дейност помещения без заплащане на наем, реши още парламентът.

Тези помещения могат да бъдат във военни клубове или други подходящи помещения в сгради на Министерството на отбраната или на структури на пряко подчинение на министъра.

Инспекторатът на МО ще проверява бойната подготовка, войсковия ред и дисциплина и оперативните способности във въоръжените сили. Комендантство-МО става на пряко подчинение на министъра на отбраната, приеха още депутатите, предаде БТА.

Водещи

Най-четени