Всеки втори прекарва между 1 и 3 часа от времето си пред телевизора 15.11 | 15:50

Проучването обхваща 1% от пълнолетните у нас

От Мая Александрова

Всеки втори пълнолетен в България гледа телевизия между 1 и 3 часа дневно. Това става ясно от национално представително проучване на агенция "Сова Харис".

Проучването е направено през периода 21-28 октомври и обхваща 1% от населението на страната над 18-годишна възраст.

Поръчано е от научноизследователския екип, работещ по проекта "Телевизията в България: 1954–2014 г. Програми – журналистика – регулация – нови медии", финансиран от Фонда за научни изследвания към Министерството на образованието, съобщи проф. Маргарита Пешева, преподавател във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Целта на проучването е да представи нагласите и жанровите предпочитания на националната аудитория по отношение на четирите големи национални телевизии БНТ, bТV, Нова телевизия и ТV7.

Изследването показва, че 80% процента от населението на страната гледа телевизия всеки ден, а едва три процента застават пред малкия екран веднъж седмично.

Над 81% от българите гледат телевизия, за да се информират от новинарските емисии, 31% – заради футболни мачове и спортни предавания. 28% от пълнолетните българи гледат телевизия и така наречените "реалити" формати. 26 на сто предпочитат документални филми.

Телевизионната програма се възприема, като обичаен фон на семейната вечеря сред 19% от българите, отбеляза Маргарита Пешева.

Повече от половината анкетирани са посочили, че предпочитат български телевизионни програми, а 84 на сто от тях са отбелязали, че телевизията е част от обществения живот.

Одобрение за българските телевизионни сериали са заявили 47% от анкетираните.

Проучването представя данни за рейтинга на всяка една от телевизиите и процента на одобрение за популярните водещи, посочи проф. Пешева, цитирана от БТА.

Водещи

Най-четени