Гражданите отново скачат срещу непосилните сметки за ток 10.02 | 11:42

В няколко града в страната ще има протести

От Елена Кирилова

Граждани ще излязат на протести в няколко града в България заради високите сметки за ток, съобщава БНР.

Недоволните от топлофикациите пък ще се съберат в столицата, пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Във връзка с високите фактури за електроенергия в Пловдив се прави подписка. До момента са събрани 13 жалби, 320 подписа и предложение за ново отчитане.

Подписите ще се събират до 15 часа всеки ден в рамките на седмица. От първия ден на подписката стотици пловдивчани се редят на опашки, за да подадат жалбите си и да се подпишат. Всички документи ще бъдат събрани и изпратени в Народното събрание, ДКЕВР, до омбудсмана и до Европейския парламент.

Благодарение на жалбите ще бъде съставен обществен договор, в който ще се поставят условия към EVN. Целта на гражданите е да накарат електроразпределителните дружества да поемат ангажимент към обществото и най-сетне да допуснат граждански контрол върху дейността си. Същата инициатива ще започне и в Стара Загора, Русе, София и Варна.

Вчера (9 февруари) жителите на квартал "Столипиново” в Пловдив излязоха на мирен протест. Те обвиниха енергийната компания, че начислява некоректно сметките им за ток и пожелаха да им бъде осигурен достъп до електромерите.

Днешните протести продължават тези, които започнаха през миналата седмица в Гоце Делчев, Благоевград и Видин.

Само през февруари в ЧЕЗ са приети 1660 сигнала и жалби заради високите декемврийски сметки.

Най-много сигнали са подадени след 6 февруари, сочи статистика на дружеството. На същата дата ЧЕЗ заяви, че е готова да разгледа всяко съмнение за неправомерно завишени сметки за декември. Освен това даде обещание да предложи нови възможности за разсрочване на плащаният, ако не бъдат открити нарушения.

От началото на 2013 г. досега са приети 2002 сигнала и жалби във връзка с високите фактури.

Водещи

Най-четени