Д-р Николай Брънзалов: НОЩ се справи! 23.05 | 10:58

Зам.-шефът на лекарския съюз посъветва политиците да надграждат, а не да рушат постигнатото

От iNews

Да надграждат, а не да рушат постигнатото - това посъветва политиците зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Поводът за думите му пред бТВ е анализ на свършеното от Националния оперативен щаб. Според служебния здравен министър Стойчо Кацаров НОЩ е работна група, от която не е имало нужда за управление на пандемията от коронавирус.

Брънзалов обаче смята, че НОЩ се е справил с кризата успешно, въпреки атаките към него.

"Нека да не забравяме времената преди година и няколко месеца какво се случи. Светът беше подложен на епидемия, която беше непозната. В такава непозната обстановка винаги има възможност за допускане на грешки. Моето мнение е, че навреме, в реална обстановка, спрямо много висока заболеваемост да се определят мерки, естествено тези хора ще поемат цялата негативна енергия на обществото. Ние не умеем да надграждаме. Това, което е постигнал предходният, го замазваме, разрушаваме", коментира Брънзалов.

Хората все още неглижират необходимостта от поставяне на ваксина срещу коронавируса, смята той. И призова колебаещите се да се имунизират, защото към момента това е единственото оръжие срещу заразата.

Брънзалов смята, че е имало объркване по въпроса кой приоритетно да получи ваксина.

"Текстът (на заповедта на служебния министър) наистина е малко неразбираем не само за гражданите, а и за някои мои колеги. Има достатъчно ваксини, нека да се заявяват, да не се връщат хората, а просто тази група да имат приоритет. Ако чакат по-млади хора, първо ще влезе по-възрастният човек с общи заболявания. Процесът е гладък, само да има желаещи", уточни Брънзалов.

Високата смъртност заради COVID-19 у нас отчасти се дължи на липсата на скринингови програми, чиято цел е профилактика на хроничните заболявания, коментира още зам.-председателят на БЛС.

 

 

Водещи