Да се тестват учениците безплатно за Ковид-19, ностява НПО 21.08 | 17:14

Няколко седмици преди 15-ти септември граждански организации настояват за среща със здравното министерство относно безопасното начало на учебната година

От iNews

Няколко седмици преди 15-ти септември граждански организации настояват за среща със здравното министерство относно безопасното начало на учебната година.

Заради постоянно нарастващите случаи на коронавирус у нас, може и да не се стигне до присъствено обучение за учениците, опасяват се от Националната мрежа за децата. Те вече са отправили искания към здравното министерство, като едно от тях е да се осигурят на нов вид безплатни COVID тестове за учениците.

"По всички възможни начини да се осигури както допълнителен персонал, така и допълнителна подкрепа към децата, така и хигиенни материали, така и по-щадящи тестове за деца със слюнка - има такава практика от чужбина, която да позволява бързо да се отделят деца, които евентуално са заразени и съответно останалите да могат да продължат обучението си", казва Пламена Николова от Националната мрежа за децата (НМД) пред БНР .

Въпросните тестове, които предлагат за учениците, все още не са одобрени за употреба у нас. За тях освен това не е предвидено финансиране. "Изпратили сме покана - искане за среща със здравния министър. Относно тестовете, ще искаме от министерството тяхното становище - за тяхната ефективност, за възможността да се внесат. Има и процедури по това. Има нужда и от финансиране за тяхното закупуване", допълни Николова.

Припомняме, че в сряда, по време на изслушване в парламента на просвения министър проф. Николай Денков, стана ясно, че МОН предлага 4 сценария за обучение по време на пандемия в зависимот от броя на заболелите. Училищата и градини следва да затварят изцяло врати само при преминаване на страната или областта в тъмно червена зона, като за детските градини има изключение - те ще могат да работят и при локдаун, но само ако персоналът е 100% ваксиниран, както и ако родителите на децата, посещаващи градината, са имунизирани.

МОН е подготвило и конкретни Насоки за обучение по време на преминаване на страната в червената зона - тогава училищата би трябвало да работят по график, утвърден от ведомството. Те обаче в момента се съгласуват със здравното министерство, а идния вторник ще бъдат обсъдени и на Отраслов съвет в МОН. 

"Нашите най-искрени очаквания са учебната година да започне присъствено и да продължи така. Поне дават заявката, че училищата ще бъдат затваряни последни и ще бъдат отваряни първи, както и че ще може да се избере един по-локален подход, в който и директорите ще имат думата", надява се Пламена Николова.

Водещи

Най-четени