Два дни отпуск, ако си доброволец по време на бедствие 11.04 | 18:15

Това предвижда нов Закон за насърчаване на доброволчеството, качен за обществено обсъждане

От iNews

Два допълнителни дни отпуск ще се дава на хората, които се включват да помагат като доброволци при рискови ситуации и бедствия. Също така полагането на доброволен труд да става само с писмен или устен договор.

Това предвижда нов Закон за насърчаване на доброволчеството, качен за обществено обсъждане.

"В европейската практика дават между 1 и 3 дни отпуска. Доста по-добре е, отколкото старата наредба, в която пишеше, че доброволците могат да получават дърва. От тази гледна точка два дена отпуска е по-подходящо", коментира Георги Влайков, който е член на "Аварийно спасяване – Пловдив".

Освен това участниците ще бъдат застраховани, както и ще получават по 2 дни допълнителен платен отпуск. Целта на промените е да насърчат доброволчеството и да отговори на стандартите и най-добрите практики в Европейския съюз и отделните държави членки.

Според Влайков всяка оценка на доброволния труд е добре дошла, но е по-важно да се осигури адекватна екипировка, както и да се поемат направените разходи за пътуване.

"Не знам дали точно двата дни отпуска е най-адекватното нещо", коментира той и добави, че тези, които участват във формирования на общините, получават по 11,66 лв. на час, но тези към неправителствени организации не получават никакво възнаграждение.

Много важно е да се знае колко пъти в годината може да се възползваме от тези допълнителни дни, защото ако няма ограничение да е веднъж в годината, не е изключено да има и злоупотреби, посочи Влайков и добави, че в чужбина не може непрекъснато да се ползва такъв бонус.

Според него е необходимо работодателите да се стимулират да пускат хората да доброволстват.

Водещи

Най-четени