Държавата ни дава ваучери между 440 и 1980 лв. за дигитални курсове и нова професия 04.03 | 16:20

Обученията могат да се провеждат и онлайн

От iNews

Държавата ще дава нов вид ваучери за обучения, за да придобиваме дигитални умения или да се квалифицираме с нова професия. Това предвижда проект на Министерския съвет, който е качен за обществено обсъждане. 

Ваучерите за обучение са по европрограмата "Развитие на човешките ресурси" 2021 - 2027 г. С парите трябва да се направят обучения за цифрови умения на безработни и заети лица. Те ще са четири вида- базово, средно, напреднало и високоспециализирано ниво. Общата сума на програмата е 395 млн. лв. и според разчетите ще стигне за обучението на 161 хил. души. Част от програмите ще стартират още през април.

Отделно по плана за възстановяване ще трябва да се обучат на 500 000 регистрирани безработни и заети  с ниско равнище или без цифрови умения. Пари са предвидени и за 100 хил. души, които да получат сертификат за уменията си, ако вече имат такива. Общият ресурс по плана е 292 млн. лв. с период на изпълнение до 2026 г., пише "24 часа".

Какви суми ще се отпускат и по какви програми

  • За обучения за придобиване на професионална квалификация:

 - Първа степен, с продължителност не по-малка от 300 учебни часа - 660 лв.;

- Втора степен, с продължителност не по-малка от 660 учебни часа - 1320 лв.;

- Трета степен, с продължителност не по-малка от 960 учебни часа - 1980 лв.;

- За част от професия по първа квалификационна степен, с продължителност не по-малка от 200 учебни часа - 440 лв.;

- За част от професия по втора квалификационна степен, с продължителност не по-малка от 300 учебни часа - 600 лв.;

- За част от професия по трета квалификационна степен, с продължителност не по-малка от 600 учебни часа - 1237 лв.;

- Средствата за обучение по професионални направления в областите на образование "Услуги за личността" (с изключение на професиите "Камериер" и "Портиер-пиколо") и "Обществена сигурност и безопасност" се умножават с коефициент 1,1;

- Средствата за обучение в областите на "Физически науки", Информатика" (с изключение на "Оператор на компютър"), "Техника", "Здравеопазване" (с изключение на "Здравен асистент" и "Болногледач"), "Опазване на околната среда", "Производство и преработка", "Архитектура и строителство" се умножават с коефициент 1,2;

- Средствата за обучение за придобиване на квалификация в областите "Транспорт" (с изключение на "Куриер" и "Спедитор-логистик") и "Ветеринарна медицина" се умножава с коефициент 1,3.

Водещи

Най-четени