Европейските фестивали се глобализират 02.02 | 09:02

Мисли се за обединяване на европейски етнофестивали по тематика

От Кремена Бедерева

Обмисля се идеята европейските етно фестивали да бъдат обединени тематично. Идеята е на ниво Федерация на европейските карнавални градове (ФЕКГ).

Инициативата цели да увеличи ефективността и масовостта на проявите, както и да се привлекат повече млади хора към празненствата. Тя е и отговор на по-широките възможности, които дава глобализацията на Европа и на света.

Предложението ще бъде обсъдено на предстоящата Генерална асамблея на ФЕКГ. Карнавалните изяви в Западна Европа са в упадък. Броят на младите участници в тях непрекъснато намалява, твърди президентът на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Хенри Фердинанд ван дер Кроон, цитиран от БТА.

Младежите на Запад се интересуват повече от други забавления, като дискотеки например, отколкото от фестивали, популяризиращи местната традиция.

Според Кроон традицията в България, Полша и другите източноевропейски страни е жива и с радост се предава от поколение на поколение. Обединяването на сродни фестивали е част от мерките на ФЕКГ за връщане на повече млади хора в тях.

За да се превърне обаче това в трайна тенденция, е необходимо да се създадат възможности за младежите да пътуват често чрез тези прояви, включително и до по-далечни дестинации, смята Кроон.

Повечето големи карнавални прояви се организират в по-бедни провинции, обитавани от хора със сравнително малки възможности. Това, според Кроон, е водеща причина и за липса на карнавали в европейските столици, където е съсредоточена по-голяма част от богатото население.

"Глобализацията" на карнавалите ще гарантира обмяна на опит и популяризиране на добри практики, особено в областта на финансирането, смятат във ФЕКГ.

По данни на федерацията европейските карнавали се финансират главно от спонсори. В България част от финансовата тежест се поема от общините.

Като цяло в Европа преобладават традиционни фестивали, почитащи водата и цветята.

Уникални са кукерските и сурвакарски прояви в България, неповторими са ледените фигури в Белгия, създавани по време на тамошен фестивал.

Всеки от културните форуми е различен и неповторим. Те всички обаче се явяват единствена гаранция за продължаване на местната традиция и затова са необходими, категоричен е Кроон.

Под егидата на международната структура се организират 3 000 фестивални шествия годишно.

Водещи

Най-четени