Ето колко струва един ученик на семейния бюджет 11.09 | 09:40

България държи първенството по неграмотност в ЕС

От Ани Романова

Броени дни преди началото на новата учебна година от Novini.bg провериха колко струва на семейния бюджет един ученик. От 1-ви до 7-ми клас учебниците са безплатни и се предоставят от училището.

Комплектите от учебници за осми клас обаче излизат доста солено.

Справка на борса за учебници показва, че най-скъпо излизат учебниците и учебните тетрадки по чуждоезиковото обучение, което в повечето случаи е по два чужди езика. Въпреки, че част от предметите отпадат в осми клас и фактът, че има възможност да се закупят учебници втора ръка, цената излиза около 300 лева.

Ако гимназистите имат 11 предмета при средната корична цена на учебник около 15 лева, сумата надхвърля 150 лева, тук не влизат учебните тетрадки и помагала, на които повечето учители държат и гимназистите трябва да имат в час. Тъй като програмата е нова, родителите не могат да спестят средства с учебници втора употреба и се налага да ги закупят нови.

Не бива да се забравят и допълнителните средства - за спортни екипи и за маратонки. В сметката влизат и около 200 лв. разходите за дрехи, а в някои училища има и задължителни униформи, които могат да стигнат и 100 лв. Не на последно място смятаме разходите за частни уроци, без които много от съвременните младежи не биха изкласили. Търговците очакват засилено търсене след 17 септември, когато учителите вече ще са уточнили кои учебници ще се ползват от младежите. Всяка година за по-малките ученици се събират пари от родителите за ремонт и подобряване на условията в класната стая.

Какво ще се случи, ако родителите нямат финансовата възможност да поемат тези разходи или ако имат няколко ученика, пита още сайтът. Всичко това е на фона на статистиката, че България държи първенството по неграмотност в ЕС и целите на МОН да върнат в училище отпадналите деца и младежи. Да не забравяме социално слабите семейства и самотните майки, които също изпращат ученици. Те получават държавна помощ от 250 лева, но само за първокласник.

Водещи

Най-четени