Жители на Гърмен протестират пред Министерски съвет 18.07 | 11:55

Кметицата на селото издава незаконни адресни регистрации, алармира Лиляна Павлова

От Кристиан Костурков

Вече половин час жители на благоевградското село Гърмен протестират в София. Хората са се събрали на площад "Независимост” пред Министерски съвет. Исканията им са за подновяване на принудителното събаряне на незаконните ромски къщи в местния квартал "Кремиковци”. Протестът е организиран от инициативен комитет в селото. Хората настояват властите да продължат разрушаването на незаконните постройки, което беше спряно в понеделник след писмо от Европейския съд по правата на човека. От Страсбург поискаха България да спре събарянето на домовете на ромите докато не им осигури алтернативно настаняване. До момента в Гърмен бяха разрушени 8 незаконни къщи, а от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) са набелязали още 102.

Протестиращите на площад "Независимост” искат и оставки. Хората настояват от постовете си да се оттеглят вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, както и главният прокурор Сотир Цацаров, съобщава "Фокус”.

Междувременно стана ясно, че в село Гърмен продължават да се издават незаконни адресни регистрации. И то именно в квартал "Кремиковци”. За това алармира пред бТВ регионалният министър Лиляна Павлова. Тя съобщи, че кметицата на селото Минка Капитанова издава удостоверения за адресна регистрация в земеделски земи и нерегулирани общински имоти. От началото на тази година такива са получили 55 човека, като това продължава и в момента. Павлова заяви, че е разпоредила проверка по ГРАО и незаконните регистрации ще бъдат заличени. Тя ще сезира за нарушенията и компетентните органи. Според нея обаче това няма да реши проблема. Същото се отнася и за оставката й, поискана от жителите на Гърмен.  

Водещи

Най-четени