Задържаха двама граничари за получен подкуп от трафикант на бежанци 08.09 | 13:56

Срещу 700 лв. пуснали трима мигранти без проверка на документи и багаж

От iNews.bg

Двама граничари, взели подкуп и пропуснали трима бежанци през границата ни, са задържани по обвинения от Окръжната прокуратура в столицата. Вна 7 септември граничните полицаи от ГПУ "Калотина" при РД "ГП-Драгоман" - Веско Арсов и Бисер Иванов, са привлечени в съучастие като обвиняеми за подкуп, съобщиха от прокуратурата, предаде БГНЕС.

На 1 септември двамата служители били на работа като граничен полицейски наряд - автопатрул за охрана на държавната граница. За времето от 20.00 до 24.00 часа Арсов и Иванов "в съизвършителство помежду си са приели дар" сумата от 700 лв. от български гражданин, който е превозвал трима бежанци, посочват от обвинението.

Подкупът е получен от граничните полицаи, за да не извършат проверка в граничната зона на превозното средство, с което са придвижвани бежанците, както и самите бежанци. Двамата служители са се съгласили и да не извършат проверка на вещите, които се превозват с автомобила и да не предприемат мерки за противодействие на правонарушенията в заповядания им за охрана участък на държавната граница.

Арсов и Иванов са пропуснали автомобила и пътуващите в него лица по посока на държавната ни граница в охраняваната от тях гранична зона и не са докладвали за тях в ГПУ–"Калотина", става ясно още.

Граничните полицаи са задържани от прокурора до 72 часа. Предстои внасяне на искане в Окръжния съд в София за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Разследването се провежда под ръководството на Окръжна прокуратура – София.

Водещи

Най-четени