Започна разследване за смъртта на малката Руя Мустафа Хайдар 26.05 | 15:31

Родителите на починалото дете не потърсили помощ от лекарите в бежанския лагер

От Филипа Тодева

Окръжната прокуратура в Хасково започна разследване за смъртта на 4-годишната Руя Мустафа Хайдар.

Според информацията до момента сигналът, че момиченцето не се чувства добре е получен на 24-ти май в 16:00 часа, в центъра за Спешна помощ в гр. Харманли. По данни на Спешната помощ, линейката е пристигнала в центъра на третата минута от приемането на сигнала.

След първоначалния преглед лекарят д-р Вълчева е поставила диагноза "инфекциозна диария". Детето веднага е било транспортирано до Хасково, където е прието в МБАЛ, в Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Взети са всички мерки момиченцето да бъде реанимирано, но в 23:00 часа, то е починало.

Родителите на детето не са потърсили нито медицинска помощ от лекарите в РПЦ Харманли, нито съдействие от ръководството на центъра, отбелязват от агенцията за бежанците.

Според съдебния лекар д-р Христо Еленски, не се касае за хеморагична треска, а за инфекция, започнала от гърлото. Точната причина за смъртта ще е ясна обаче едва след като излезе резултатът от микробиологичните изследвания. Семейството на Хайсам Мустафа Сюлейман и съпругата му Нариман Хайдар Аднан, заедно с двете им деца Айа Мустафа Хайсам (6 г.) и Руя Мустафа Хайсам (4 г.), са регистрирани на 30.12.2014 г. в РПЦ Харманли.

След проведеното производство, съгласно Закона за убежището и бежанците, интервюиращият орган е написал проекторешение за предоставяне на хуманитарен статут на семейството. Документите ще бъдат изпратени за разглеждане в ДАБ след получаване на смъртния акт.

Водещи

Най-четени