Зеленият сертификат връща големите ученици в клас 23.11 | 17:44

Това предлага Министерството на образованието на здравните власти

От iNews

Зелените сертификати да послужат за възстановяване на присъственото обучение, предлага Министерството на образованието на здравните власти с промени в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

Проектът е изпратен в Министерството на здравеопазването за съгласуване, потвърди пресцентърът на МОН за OFFNews след публикация на "Сега".

Ако МЗ го одобри, към присъствено обучение ще се връщат класовете, в които най-малко 50% от учениците имат сертификат, удостоверяващ ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела срещу COVID-19. Присъствено ще се върнат само учениците със сертификати, останалите ще продължат обучението си неприсъствено.

В актуализираните насоки се предлага още на частните училища да бъде разрешено да купуват тестове за COVID-19, които отговарят на определени изисквания на МЗ, отразени в обявите на МЗ за закупуване на тестове по държавните поръчки.

В момента присъствено учат само учениците от 1. до 4. клас, за които родителите са дали разрешение да се тестват за коронавирус в клас. Осигурени са тестове до края на тази седмицата. Очакват се доставки за следващите пет учебни дни. Всички нови количества ще бъдат разпределени в рамките на 24 часа.

По данни на Единния информационен портал ваксинираните на възраст от 12 до 19 г. са 34 671 към 23 ноември 2021 г.

Водещи